De Provence

Sommigen onder jullie weten dat ik elke week maandag op cursus ‘Sommelier’ ga. Een moment om naar uit te kijken.

Afgelopen maandag was voor mij een ‘speciale’ les. Een les waar altijd nostalgie en vakantiegevoelens aan gekoppeld zijn. Nostalgie omdat ik er gestudeerd, gewerkt en gewoond heb. Vakantiegevoelens omdat ik er altijd terug graag op vakantie ga.

Ik heb het dan ook over de ‘Provence’ in Frankrijk. De meesten onder jullie kennen de Provence als de warme vakantiestreek tussen de Alpen en de Middellandse Zee. De streek geassocieerd met blauw-paarse lavendel velden en de zonnebloemschilderijen van Vincent Van Gogh.

Voor mij is het ook de streek waar het in de winter best koud kan zijn (ja ik heb ooit in januari de rijm op de straten van Marseille zien liggen! ). De stad waar ik als ‘petit-Belge’ redelijk wat werd aangesproken in de straten van Marseille over den ‘Brusselse tuveneir’ (Raymond Goethals) die Olympic Marseille veel successen heeft laten vieren.
De streek die zo rond dit moment volledig in de ban raakt van de ‘Santons de Provence’, de Provencaales variant van handgemaakte kerststalbeeldjes. De kunstenaars die die beeldjes maken trekken nu alle dorpen rond om hun beeldjes te verkopen zodat iedereen tijdig de kerststal kan vullen.

Bovenal, het is de streek waar ik de koning der Provençaalse wijnen heb leren kennen, de rode Bandol, ondertussen een all-time-favourite voor mij !!

Ik was er gisteren, na de les nog wat over aan het mijmeren en bij toeval (dat officieel niet bestaat) kreeg ik telefoon van Céline uit Aix-en-Provence. Zij is samen met haar man Harry eigenaar van Domaine La Mongestine, waarvan wij bij Le Vin du Bâché de rode, witte en rosé Côteaux d’Aix-en-Provence van importeren. Ze belde om te horen hoe het met de verkoop ging en ze vertelde dat ze al volledig in de ban was van de … Santons !

Maar terug naar de les nu.

Eén van de belangrijkste zaken is dat de wijnen er niet noodzakelijk goedkoop zijn !
Je vindt er zowel de witte, rode en typische rosé wijnen die we vooral in de zomer zo leuk vinden er zijn 13 AOPs degene die jullie het meest bekend in de oren klinken zijn waarschijnlijk de ‘Côtes de Provence’, Côteaux d’Aix-en-Provence’ en evt .de ‘Côteaux Varois’ ? De meest ‘iconische’ voor mij zijn echter de rode ‘Bandol’ en de witte ‘Cassis’. (Alleen al het dorpje Cassis is absoluut de moeite waard om te bezoeken.) En dan heb je nog een aantal kleinere appellaties zoals ‘Bellet’, ‘Palette’, ….
Maar waarom zijn de wijnen er niet altijd aan de goedkope kant ? Wel, een deel van de appellaties is klein, en heeft een laag productieniveau ( van de meeste kan je in België zelfs geen wijn vinden) en een heleboel domeinen en châteaus worden meer en meer opgekocht door rijke Franse industriëlen of door beroemdheden, zoals het voormalige koppen Brad & Angelina.

Maar het mag gezegd, de Brangelina rosé-wijn (Château Miraval) mocht er best wezen !!

En nu, tijd om die Santons van ons maar eens te gaan zoeken op zolder !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *