Onze nieuwe huisstijl

Je hebt het misschien al opgemerkt, maar beetje bij beetje passen we onze huisstijl aan.

Centraal staat een mooie afbeelding die veel vertelt over wie we zijn en wat we doen. Het is een foto die we geselecteerd hebben uit een grote database met stockfoto’s. Ze sprak ons onmiddellijk aan.
Het is ochtend en licht bewolkt, in de verte,op de achtergrond zijn er nog wat meer donkere wolken die het licht van de wassende zon nog niet ontvangen. Op de foto sta je aan de rand van een mooi verzorgde wijngaard die op een heuvelflank ligt. Uit het tijdstip en de stand van de zon kan je afleiden dat de wijngaard optimaal naar het zuiden gericht is. De ranken hebben mooie dikke stammen, die hebben dus al een respectabele leeftijd, de zgn. ‘Vieille Vignes’ en zullen mooie geconcentreerde wijndruiven voortbrengen. Ze hebben al mooie bladeren maar nog niet uitbundig veel, er zijn al een paar uitlopers zichtbaar, en het gras groeit al wat hoger, dus schatten we dat de foto ergens vanaf half mei genomen moet zijn. Het is een mooie en verzorgde wijngaard, de wijnboer besteedt veel zorg aan zijn druivelaars, hij werkt minstens ‘biologisch’. Tussen de rijen met druivelaars laat hij het gras groeien, enkel aan de voet van de druiven is het mechanisch verwijderd. Er is ook voldoende plaats tussen de druivenstokken, hij mikt dus niet op hoge rendementen, die zijn wijn enkel maar zouden ‘verwateren’.

In de verte kijk je over de laagvlakte. Die is gevuld met een mooie ochtendnevel zoals die ook in het voorjaar voorkomt in heuvelachtige streken. Als je dit in het najaar zou hebben, en je hebt ook in de vlakte wijngaarden staan, zou je wel eens heel mooie ‘vendange tardive’ wijnen kunnen maken dankzij de ‘pourriture noble’. Maar dan moet je wel zeker zijn dat de zon de nevels tegen de middag kan doen wegdampen. De ‘pourriture noble’ zorgt voor uiterst kleine gaatjes in de schil van de druif en de zonnewarmte kan daar in de namiddag het water uit de druif laten weg verdampen, zo blijven de mooie smaakstoffen en suikers meer geconcentreerd achter in de druif (denk maar aan de bekende Sauternes, Loire-, Elzas- en Moezel-‘Vendage Tardive’ wijnen !).

Het mistige landschap doet ook wat geheimzinnig aan, wat zou daar onder die nevel nog te vinden zijn, nog meer wijngaarden, en dorpje, … ? Als je wat inzoomt zie je in het begin een paar gebouwen, misschien is dat het domein van de wijnboer.
De mystiek symboliseert ook de geheimen van het wijn maken. Kleine eencellige gistcelletjes doen het werk voor de wijnboer, maar hij moet wel weten hoe hij ze daartoe kan aanzetten en hoe ze in toom te houden. De wijnboer moet met al zijn métier er elk jaar voor zorgen dat hij de druiven goed verzorgt en op het juiste moment oogst om opnieuw wijn van e maken die zijn eigen stijl reflecteert.

En voor de ‘close’ insiders, we zijn uiteraard ook gevallen voor de mooie paarse indrukken op de foto. Ja wij houden van paars !

Zeg nu zelf, ’s avonds in je zetel, een boek lezen of een aangename conversatie houden met een mooi glas rode wijn met diep-paarse indrukken in de hand … het leven kan goed zijn !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *